Nyt minulla on toinen tarina kerrottavanani, josta mainitsinkin jo edellisessä kirjoituksessani. Tuo palosta selvinnyt kirja (ja tämän kirjoituksen otsikko) nimi kertoo varmaankin mistä tässä tarinassa on kyse.

Tilasin kirjani Amazon.de:stä, kun eräs suomalainen sisustuslehti (en juuri nyt muista mikä) mainosti sitä himotrendishoppaajille. Kirja on nimeltään DESIGNPOLE BERLIN trend shopping guide.

Aivan, tämä tarina kertoo Berliinistä.

Rakkaani on matkustellut usein Saksassa. Pääsääntöisesti Berliinissä, mutta myös muissakin kaupungeissa. Olimme jo viime keväänä puhuneet, että elo-syyskuussa lähtisimme yhdessä käymään Berliinissä, sillä minäkin olin onnekseni saanut kesätöitä. Näin ollen siis rahatilanne loppukesästä olisi todennäköisesti varsin suopea lomamatkalle. Ja tietysti ostoksille!

Ikävä kyllä suunnitelmat matkan osalta kariutuivat täysin 7.8. maanantaina, kun rakkaani joutui kesätyöpaikallaan onnettomuuteen. Onnettomuudesta sairaalaan leikkaukseen, jossa häneltä amputoitiin vasemman käden pikkusormesta ja nimettömästä päät pois, sekä korjattiin keskisormi, joka vahingoittui myöskin. Sairaalasta päästyään lomamatkasuunnitelmat oli pakko siirtää hetkesi sivuun ja keskittyä paranemiseen ja moneen muuhun asiaan.

Onnettomuuden takia kultani oli myös (auton)ajokiellossa, joten suunniteltu matka autolla Berliiniin ei olisi onnistunut mitenkään. Vihdoinkin syyskuun lopulla hän sai ajoluvan ja matkasuunnitelmat alkoivat taas pyöriä mielessä. Lopulta yhteisen matkan ajankohta siirtyi minun syyslomaviikolleni tai siis sille toiselle viikolle, koeviikolle, jolloin minulla ei ollut kokeita.

Aluksi pelkäsin jo, että suunniteltu matka jääkin tekemättä postilaatikkopalon takia, tai ainakin minun oma 100% ostoksiin kesittyvä matka menisi pilalle ilman suurenmoista ostosopastani.

Pääsin matkaan. Sain ajaa koko matkan kotikaupungistani Berliiniin saakka, keskustassakin keskelllä kirkasta päivää. En olisi ehkä koskaan uskonut, että minä ajaisin autolla keskellä Berliinin keskustaa, mutta niin vain kävi. Ja sain siitä kehujakin miehiltä. Suoriuduin erittäin hyvin tästä mielettömästä ajomatkasta.

Saavuimme maanantai aamuna Rostockin satamaan, josta jatkoimme suoraan Berliiniin. Koska jouduin ajamaan, en ehtinyt paljon katselemaan maisemia ikkunoista, mutta sen verran kuitnekin, että näin ison tuuli(sähkö)myllypellon, monta sataa kurkea, metsäkauriita, sorsia, ydinvoimalan...

Poistuessamme moottoritieltä matkalla gasthaus'iin, jossa olisimme yötä, tulimme tielle, joka oli suoraa kuin tarinoista, sadusta, fantasiasta. Suuret tammet kasvoivat tien molemmin puolin ja kaartuivat tien ylle. Lehdet olivat jo saaneet syysvärinsä, vaikka nurmi oli täysin vihreää. Kontrasti kaikkien värien kesken oli uskomaton ja tunnelmaa oli mahdoton kuvailla. Pelkäsin koko ajan, että ajan ojaan, sillä en pystynyt enää keskittymään ajamiseen.

Ensimmäinen päivä meni kuin usvapilvessä. Vasta illalla ehdin keskittymään kaupunkiin ja sen elämään. Pojat veivät minua ajelulle, näyttivät huorakadut, itäpuolen kaupungista ja sen hauskat Ausstechformen'it eli liikennemerkkiukot. Silmäni jäivät kiinni kaupungin valoihin, puistoihin, autoihin, ihmisiin ja mainoskyltteihin.

Suurella osalla suomalaisista on todennäköisesti kuva saksalaisista, jotka puhuvat rumaa kieltä, ovat töykeitä ja jotenkin muutenkin epämiellyttäviä. Usein vitseihin kuuluu myös mieheltä näyttävät saksalaisnaiset, vaikkakin näiden vitsien alkuperä on dopingissa.

Minulle tämä matka antoi saksalaisista aivan erilaisen kuvan. Vaikka eräs tapaamamme paikallinen mies kertoikin berliiniläisten olevan juurikin tällaisia epäkohteliaita ja kylmiä, sekä väliinpitämättömiä, koin itse melkein joka paikassa miellyttävää palvelua ja ystävällisiä ihmisiä.

Vaikka ostosten tekeminen olikin minulle hyvin tärkeä osa matkasta, en voinut olla nauttimatta kaikesta siitä erilaisesta elämänrytmistä ja olemisesta kuin täällä kotona. Niinä kahtena aamuna, jotka Berliinissä vietimme, kävimme syömässä leipomossa aamupalan. Tuoretta leipää, teetä, mehua, kahvia. Uskaltauduin maistamaan saksalaista itsetehtyä makkaraa, joka vie voiton mennen tullen suomalaisista jauhomakkaroista. Myös kahvi maistui aivan erilaiselta, johtuen kai erilaisesta paahdosta tai jostain minulle tuntemattomasta asiasta. Joka tapauksessa jokaisessa paikassa, missä kävimme syömässä, ruoka oli erittäin hyvää ja halpaa, sekä palvelu erinomaista!

En ehtinyt matkan aikana tutustua Berliinin nähtävyyksiin, sillä meillä ei ollut kuin kolme päivää aikaa. Niistä ensimmäinen meni melko nopeasti ja viimeisenä päivänä, keskiviikkona, jouduimme jo lähtemään kuuden aikaan ajamaan takaisin Rostockiin.

Joka tapauksessa vuosia odottamani ensimmäinen matka Berliiniin on nyt tehty. Vaikkei minulla ollutkaan montaa päivää aikaa tutustua paikkoihin ja kaupunkiin, en ole silti pettynyt. Tiedän, että pääsen sinne vielä takaisin. Vuosia sitten ajatuksieni perukoilla pyörinyt toive muuttamisesta ulkomaille (väliaikaisesti) alkoi yhtäkkiä tuntua taas varsin läheiseltäkin ajatukselta. Eräs opettajistani on aikoinaan opiskellut Saksassa jonkin aikaa. Ehkä minun pitäisi häneltä hieman kysellä mahdollisuuksista ja ...

Olen kokenut Berliinin. Minusta jäi sinne jotain. Kahdeksan vuotta sitten koin neljä viikko Lontoossa. Joskus ehkä haluan käydä siellä vielä uudelleen, mutten koskaan halua muuttaa sinne. Vielä vähemmän ajaa siellä autolla! Berliinissä ajaminen oli sentään helppoa hyvien opasteiden ja merkintöjen takia, sekä muiden kuljettajien tekemien merkkien takia, vaikka he erittäin hullusti ajoivatkin.

En muuten koskaan ehtinyt lukea Trend Shopping Guideani läpi, ja vielä vähemmän ehdin tutustua sen mainostamiin liikkeisiin. Ehkä sitten ensikerralla, kun minulla on enemmän aikaa.

Olen rakastunut Berliiniin. Siellä naisetkin ovat kauniimpia.